پردازش زبان طبیعی NLP چیست؟

موسسه زبان دایلو در اینجا به بررسی پردازش زبان طبیعی (NLP) که با استفاده از کامپیوتر ها و هوش مصنوعی صورت می گیرد می پردازد تا کاملا با آن آشنا شوید. پس این مطلب را تا انتها مطالعه بفرمایید.

پردازش زبان طبیعی NLP

درواقع پردازش زبان طبیعی که مخفف Natural Language Processing است، تکنولوژی می باشد که برای کمک به کامپیوتر ها برای درک زبان طبیعی انسان ها از آن استفاده می گردد. این کار آسانی نیست که به دستگاه ها آموزش داد که بتوانند نحوه برقراری ارتباط میان انسان ها را متوجه شوند. یکی از مهندسین با تجربه نرم افزار که بسیار علاقه مند به تدریس نحوه کار کردن سیستم های هوش مصنوعی است بیان می کند که “در سال های اخیر، دستاورد های زیاد و اکتشافات بسیاری در قدرت دهی به کامپیوتر ها به منظور درک زبان بوده است”.

پردازش زبان NLP چیست؟

پس بیایید به بررسی عمیق تر پردازش زبان طبیعی بپردازیم و توضیح دهیم که چطور می توان آن را انجام داد.

پردازش زبان طبیعی چیست؟

پردازش زبان طبیعی که معمولا آن را به صورت مخفف NLP می نامند، یکی از زیر شاخه های هوش مصنوعی می باشد که در ارتباط با تعامل و ارتباط میان کامپیوتر ها و انسان ها با استفاده از زبان طبیعی است. هدف نهایی سیستم های NLP این است که بتوانند زبان انسان ها را به شکلی ارزشمند بتوانند بخوانند و متوجه شوند.

اکثر تکنیک های NLP بر پایه فراگیری هوشمند است تا بتوانند معنی زبان انسان ها را متوجه شوند. در حقیقت، یک برقراری ارتباط میان انسان ها و دستگاه ها با استفاده از پردازش زبان طبیعی به شکل زیر صورت می گیرد.

  1. یک انسان با یک دستگاه صحبت می کند.
  2. دستگاه صدای صوتی را دریافت می کند.
  3. تبدیل صوت به متن صورت می گیرد.
پردازش طبیعی هوش مصنوعی NLP
  1. پردازش داده های متن انجام می شود.
  2. تبدیل داده ها به مکالمه صوتی صورت می گیرد.
  3. دستگاه به اجرای فایل صوتی به انسان پاسخ می دهد.

کاربرد پردازش زبان طبیعی چیست؟

در واقع پردازش زبان طبیعی NLP نیروی پیشرفت ابزار زیر می باشد:

  • نرم افزار های ترجمه زبان همانند “مترجم گوگل”.
  • پردازنده های لغات همانند “مایکروسافت ورد” و “گرامرلی” که با استفاده از NLP دقت گرامری متن ها را بررسی می کنند.
  • سیستم های “پاسخ صوتی تعاملی” (IVR) که در مراکز تماس برای پاسخ دهی به برخی از تقاضا های کاربران استفاده می گردد.
  • نرم افزار های دستیار شخصی همانند “اوکی گوگل”، “سیری”، “کورتانا”، و “الکسا”.

چرا پردازش زبان طبیعی دشوار است؟

پردازش زبان طبیعی NLP در علوم رایانه ای یکی از مسائل دشوار به حساب می آید و مرتبط با طبیعت زبان انسان است که موجب می شود تا NLP دشوار باشد. قوانینی که به معین کردن گذر اطلاعات با استفاده از زبان ها طبیعی هستند، به آسانی برای کامپیوتر ها قابل درک نیستند.

هوش مصنوعی پردازش زبان

برخی از این قوانین می توانند پیشرفته و انتزاعی باشند. برای مثال هنگامی که یک فرد از عبارتی به صورت کنایه استفاده می کند تا مطلبی را بیان کند. از طرف دیگر، برخی از این قوانین می توانند در سطح پایین باشند. برای مثال استفاده از حرف “s” برای نشان دادن جمع بودن اشیاء. درک کامل زبان انسان، نیازمند درک کلمات و چگونگی ارتباط میان ایده ها برای ارائه یک پیام می باشد.

در حالیکه انسان ها قادر هستند به آسانی بر یک زبان مسلط شوند، دو پهلو بودن و ویژگی های غیر دقیق زبان های طبیعی، چیزی است که موجب می شود که اجرای NLP برای دستگاه ها دشوار شود.

پردازش زبان طبیعی چگونه صورت می گیرد؟

پردازش زبان طبیعی شامل استفاده کردن از الگوریتم ها برای شناسایی و استخراج قوانین زبان طبیعی می باشد. همانند تبدیل داده های زبان ساختار بندی نشده به شکلی که کامپیوتر ها بتوانند آن ها را متوجه شوند. هنگامی که متن فراهم می گردد، کامپیوتر ها با استفاده از الگوریتم ها، معنی را که مرتبط با هر جمله است استخراج می کنند و داده های لازم را از آن ها جمع آوری می کنند.

درباره پردازش زبان NLP

در برخی وقت ها، کامپیوتر ها ممکن است که نتوانند معنی یک جمله را به خوبی درک کنند و موجب نتایج نا مفهومی گردد. برای مثال یک واقعه جالب و طنز در دهه 1950 در طی ترجمه برخی از کلمات زبان انگلیسی و روسی اتفاق افتاد.

تکنیک های مورد استفاده در پردازش زبان طبیعی کدام اند؟

تجزیه و تحلیل نحوی و معنایی تکنیک های اصلی مورد استفاده برای تکمیل فرایند های NLP می باشند. در زیر به توضیح اینکه چگونه می شود از آن ها استفاده کرد می پردازیم:

نحوه (Syntax):

منظور از “نحو”، چیدمان کلمات در یک جمله است تا از نظر گرامری معنی بدهد. در پردازش زبان طبیعی NLP، تحلیل نحوی برای بررسی چگونگی هم خوانی زبان طبیعی با قوانین دستور زبان (گرامری) مورد استفاده قرار می گیرد. از الگوریتم های کامپیوتری برای اعمال قوانین گرامری بر روی گروهی از کلمات و برداشت معنی از آن ها استفاده می گردد. در زیر به برخی از تکنیک های نحوی اشاره می کنیم:

  • گروه بندی Lemmatization: در ارتباط با کاهش شکل های گوناگون کلمات به یک شکل است که برای تحلیل آسان تر صورت می گیرد.
  • تقسیم بندی مورفولوژیکی: منظور از آن، تقسیم بندی کردن کلمات به واحد های مجزا “واژک” می باشد.
  • تقسیم بندی لغوی: در ارتباط با تقسیم کردن یک متن بلند به واحد های مجزا می باشد.
پردازش کردن زبان طبیعی NLP
  • برچسب گذاری بخشی از گفتار: در ارتباط با شناسایی بخشی از گفتار برای هر کلمه می باشد.
  • تجزیه کردن: منظور از آن، انجام تحلیل های گرامری برای جملات ارائه شده می باشد.
  • شکستن جمله: در ارتباط با قرار دادن محدودیت های جمله در یک متن طولانی می باشد.
  • ریشه کلمات: منظور تجزیه کلمه ها و رسیدن به ریشه آن ها می باشد.

معنا شناسی (Semantics):

منظور از معنا شناسی، معنی یک متن می باشد. تحلیل معنا شناسی یکی از جنبه های دشوار پردازش زبان طبیعی است که هنوز به طور کامل صورت نمی گیرد. این روش در ارتباط با استفاده از الگوریتم های کامپیوتری برای درک معنی و تفسیر کلمه ها و اینکه چگونه جملات ساختار بندی شده اند می باشد.

در زیر به برخی از تکنیک هایی که در تجزیه و تحلیل معنا شناسی صورت می گیرد می پردازیم:

  • شناسایی نهاد (NER): در ارتباط با مشخص کردن بخش های یک متن که می توانند با گروه های معینی شناسایی و دسته بندی شوند می باشد. مثال های چنین گروه هایی شامل نام مردم و نام مکان ها است.
  • ابهام زدایی کلمات: در ارتباط با ارائه معنی یک کلمه بر پایه موضوع داستان و شرایط می باشد.
  • تولید زبان طبیعی: منظور از آن، استفاده از پایگاه های داده ها برای درک معنا و تبدیل آن ها به زبان انسان می باشد.

جمع بندی پردازش زبان طبیعی:

پردازش زبان طبیعی نقش مهمی را در حمایت از تعامل میان دستگاه و انسان ایفا می کند. همانطور که تحقیقات بیشتری در این حوزه در حال انجام است، انتظار آن می رود که پیشرفت های بیشتری صورت گیرد که موجب شود دستگاه ها در شناسایی و درک زبان انسان هوشمند تر گردند.

امیدواریم که در این مطلب با پردازش زبان طبیعی NLP آشنا شده باشید و توانسته باشیم که به برخی از سوال های شما در این زمینه پاسخ دهیم.

برای شروع دوره خود، فرم ثبت نام را تکمیل نمایید و با ما تماس بگیرید.